18 juni 2021blog

How do you learn to adapt?
You are born into this life
Without a manual on how to live
What you learn,
you learn through experience
You fall and get back up again

You see your parents, your loved ones
Humans beings you relate to
You watch, you observe
You do as they do
And you adjust, as you go along

Through adjusting you learn to adapt
This is the external proces
In most case scenario’s
to adapt is a bare necessity
A necessity of survival
To stay part of a group
Instead of walking alone

But adaptability is more than this
True adaptibility, the internal proces,
is what you learn
When all else falls short

To be able to adapt
In chaos when your life turns upside down
Is the intrinsic adaptability of a strong soul
The one that knows and trusts
The one carrying the courage of total surrender

Because through surrender, acceptance enters
And when acceptance is finally here
You know and feel what it is you need to do
And that is what it is to be truly able to adapt

RH

 

Het is even geleden dat de laatste blog hier verscheen. Na de laatste keer op 30 januari is er veel op persoonlijk vlak gebeurd bij mij, Rosalie. Het leven kwam in een achtbaan en hing een poos ondersteboven. Op 10 april is mijn moeder heengegaan na een ziekbed van ruim 8 weken. Leonie en ik hadden toen al een nieuwe ity in de voorbereiding en laat die ity nu treffend aansluiten bij het proces dat ik vervolgens door mocht gaan. Dankjewel synchroniciteit, dankjewel universum! In de afgelopen maanden heb ik de kracht en verscheidenheid van ‘adaptability’ van heel dichtbij mogen voelen en doorleven. Ik heb dit geprobeerd te verwoorden in een tekst die ik hieronder graag met jullie deel, samengaand met het prachtige beeld dat Leonie maakte van de veelzijdige kameleon. Dank voor jullie geduld en ik hoop dat de tekst jullie mag raken en in beweging zetten.

 

Over de twee  zijden van Adaptability

Adaptibility gaat over het vermogen onszelf, door middel van onze aangeboren vrijheid om keuzes te maken, aan te passen aan wat nodig is in het moment waarin we zijn. Het is verbonden met ons derde chakra, het zonnevlechtchakra, dat alles te maken heeft met hoe we dingen verwerken en ‘verteren’. Adaptability heeft daarbij twee kanten die van belang zijn om te belichten en om bewust van te zijn: de ene kant is de ‘zuivere’ vorm die intrinsiek aangedreven en gemotiveerd wordt en die ons helpt en ondersteunt om dicht bij onszelf te zijn en met plezier en een zekere mate van lichtheid door het leven te gaan. De andere kant is een externe, door omstandigheden en anderen om ons heen, aangedreven vorm, die vaak een ’trauma’ gerelateerde motivatie kent. Deze laatste variant zal voor iedereen wel in meer of mindere mate herkenbaar zijn. Het is het aanpassen van onszelf om ergens bij te horen, om niet af te wijken, om gezien of gehoord te worden, om veilig te zijn, om te overleven. Ga maar eens na waar je zelf deze vorm in jezelf en je gedrag herkent. En waar zet je jouw keuzevrijheid en aanpassingsvermogen juist bewust in vanuit een trouw zijn aan jezelf, vanuit een innerlijke motivatie? Kun je het verschil al gewaar worden? Voel je hoe de ene variant anders beweegt ten opzichte van de ander? Wat werkt het beste voor jou?

Adaptibility is door deze tweeledigheid een complex maar ook fascinerend fenomeen om te doorgronden. Er zit zowel een donkere zijde als een lichte zijde aan, afhankelijk van hoe bewust je  bent en vanuit dat bewustzijn je leven leeft en vorm geeft. Slaat voor jou de balans te ver door naar aanpassing ingegeven door externe factoren en daarmee afscheiding van jezelf, dan is de tijd nu gekomen dat je je daarvan bewust(er) mag worden. Kom in beweging en kies voor heling en verandering van deze geconditioneerde gewoonte.

Slaat voor jou de balans juist door naar een bewuste, actieve vorm van aanpassing om intrinsieke redenen, dan ervaar jij waarschijnlijk al de voordelen daarvan en herken je de lichtheid van leven hierin. Mogelijk zijn er nog wel terreinen waarop je uitdaging ervaart om ook daar naar deze vorm van zelfgekozen aanpassing te bewegen. Daar ligt dan nu jouw uitdaging en oefening.

Besef goed dat adaptibility één van de vele vormen is die ons wordt gegeven om ons bewustzijn te verruimen en te vergroten. Wees mild voor jezelf en verken deze ity met zorg en aandacht en vooral stap voor stap. Een mooie manier om te starten is met het weer. Regent het, schijnt de zon even niet of is het juist te warm voor je? Onderzoek jouw gevoelens daarover dan eens. Wat is je oordeel erop? En kun je dit oordeel misschien eens proberen los te laten en in plaats daarvan oordeelvrij naar het weer kijken? Als je dat doet, welke mogelijkheden openen zich dan voor je? Probeer het maar eens en verras jezelf.

 

De boodschap van de runen Nyd of Nauthiz

De rune die we trokken aanvullend op de ity adaptability is de rune Nyd die beter bekend is als Nauthiz. Nyd staat voor nood en gaat over verlangens die vervuld kunnen worden door actie en reactie op gebeurtenissen. Ze draagt als één van de vuurrunen een scheppende kracht van de wereld in zich en van het lot van de mensheid zelf. Ze wil de boodschap meegeven aan eenieder die haar tegenkomt om aandachtig te zijn voor de eigen behoeften. Wanneer je dit doet, dan komt bevrediging en warmte vanzelf naar je toe. Nyd/Nauthiz bekrachtigt hiermee het belang van de zuivere vorm van adaptability en wil je aanmoedigen te werken aan je bewustzijn hierop als ook het overwinnen van je blokkades waar deze je nog belemmeren om voor deze zuivere vorm te kiezen.

 

Verkennende oefening/vragen

Het is van belang te benoemen en te benadrukken dan Nyd/Nauthiz gedurende een leven kan en ook zeker zal veranderen en groeien. Ieder van ons staat op een ander punt in het bewustzijnsspectrum en vergelijken is daarom een zinloze en zelfs demotiverende bezigheid die ons afleidt van wat er echt toe doet. De eerste en meest belangrijke oefening is om te leren dicht bij jezelf te zijn, zodat je in de stilte van jezelf kan verblijven en daar kan leren verstaan wie je in essentie bent en wat je werkelijk zuivere behoeften zijn in dit leven. Om dit te oefenen is meditatie de meest gehanteerde en laagdrempelige vorm. Dit kan stiltemeditatie zijn maar je kan ook gaan wandelen en daarin de stilte opzoeken of naar je toe laten komen. Daarnaast kun je je bewustzijn trainen door bij iedere gedachte over een behoefte die ontstaat en elke keuzemogelijkheid die zich voordoet jezelf één simpele vraag te stellen en daar een eerlijk antwoord op te geven aan jezelf:

Is dit werkelijk goed voor mij en help ik mezelf hiermee verder?

 

Affirmatie

Affirmatie bij adaptability (opent het zonnevlechtchakra, dit chakra gaat over eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht. In ons lichaam beïnvloedt het de spijsvertering, geestelijk de ‘vertering’ van onze ideeën):

Ik kies wat het beste is voor mij.

 

The courage to adapt is a gift,
The ability to adapt is a skill,
The willingness to adapt is a choice.

 

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit blog of wil je je ervaring met ons delen, laat dan vooral een berichtje voor ons achter! Door te delen komen we samen verder en dat is fijn. Voel je warm welkom en uitgenodigd daartoe. Dankjewel!

Veel liefs,
Rosalie en Leonie

————————————————————————————————————————————-

Spelen met de ity’s is een samenwerkingsverband van Rosalie Heefer en Leonie Verbrugge

Illustratie:           Leonie Verbrugge
Tekst:                   Rosalie Heefer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *