12 december 2019blog

Klaarwakker, het donker
Staart me aan
Ik staar ingetogen terug
En dans

Duisternis, lost op
In het licht
Van mijn bewuste zijn
Ik dans licht
Onder de zonverlichte maan
Verlicht

Licht

Licht (het; o; meervoud: lichten) natuurverschijnsel dat de voorwerpen zichtbaar maakt, afkomstig van de zon of een ander hemellichaam, of van een brandend voorwerp (tegenstelling: duisternis) (bron: vandale)

Vanuit het donker wordt het licht. De maan weerkaatst de warme stralen van de zon. Tot de ochtendstond ons ontmoet. Vanochtend vroeg, om 6.14, bereikte de maan haar hoogste punt en straalde ze weer helder verlicht aan de hemel dankzij de zon. Reden genoeg voor Leonie en mij om een nieuwe Vollemaansblog met je te delen. Over licht. Want december is met midwinternacht, het lichtfeest Yule en Kerstmis bij uitstek de maand van het licht en van het verlichten van de duisternis.

Maria

Ieder jaar ga ik, Rosalie, rond kerst met mijn gezin naar de Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Het is inmiddels een fijne terugkerende traditie geworden. Ieder jaar bezoeken we de Mariakapel en steken er een lichtje aan. Maria, met haar zachte gezicht vol compassie, haar ingetogen en toch kleurrijke gewaad, haar hoofd licht gebogen, met ogen die alles zien. Maria, omringd door wel honderden kaarsjes, badend in de warmgele gloed van het flakkerende licht. Maria, die mij telkens weer in verwondering naar haar op laat kijken, mijn hart opent, zachter maakt en tegelijkertijd verwarmt. Het is dit beeld en het gevoel dat het oproept in mij, dat ik heel dicht bij me draag als ik denk aan licht.

Een kaarsje branden

Van kleins af aan ga ik al op bezoek bij Maria. Een kaarsje opsteken voor iemand die het nodig heeft. Het is één van de eerste herinneringen die ik heb. Het is me zogezegd ‘met de paplepel ingegoten’, mijn moeder ging altijd als ze in de buurt was naar Maria en nam mij met haar mee. Een kaarsje branden voor de levenden en de overledenen. Voor elk mens in nood. Wat voor nood dan ook. Om kracht en steun te bieden en liefde te verspreiden. Door deze ogenschijnlijk eenvoudige handeling van het aansteken van een kaars met intentie, vindt het licht jou en mij ook.

“If you light a lamp for someone else it will also brighten your path.” 
~Buddha~

Winterwende

De winter treedt binnenkort in. De natuur gaat rusten na een rijk en groeizaam jaar. De dieren zoeken hun warme, knusse holletjes op en de planten keren zich naar hun basis in de aarde. Ook wij keren ons steeds verder naar binnen. Zoeken onze verwarmde veilige plek op samen met onze dierbaren. Het is een tijd van introspectie en rust. Nog één laatste keer kijken we terug over onze schouder, om te zien waar we op dit moment staan en hoe ver we zijn gekomen. Wat is er allemaal gegaan dit jaar en wat is er gekomen? Hoe ben je gegroeid en in welke richting? Welke lessen zijn geleerd, welke inzichten ontvangen? Vat 2019 eens voor jezelf samen in vijf woorden, wat beschrijven deze woorden voor jou en wat is hun betekenis?

Betekenisgeving

Na elke vorm van rouw volgt een fase van betekenisgeving. Heel vaak stappen we hier (te) snel overheen. We willen liever door… Herkenbaar? Toch is deze fase essentieel. Het is de afronding van een cirkel en tegelijkertijd de belofte van een nieuw begin.

Winter Solstice

Nature remembers what we humans have forgotten:
Every cycle must return to stillness, silence, the dark
Every out-breath requires an in-breath
Every outer endeavour turns back inward to its origins, its center, and begins again
From death comes new life, and from the darkest night, the new dawn is born.

Poort van 12-12-12

Vandaag is het 12-12-12 (2+0+1+9=12). Deze speciale datum vormt een krachtige energetische poort waar je jezelf op af kan stemmen om de cirkel van 2019 af te ronden. Het is een poort van licht, die je ondersteunt en uitnodigt nog één keer terug te blikken. De laatste resten achter je te laten die je niet mee wilt dragen naar het nieuwe jaar, een nieuwe cirkel in. Wat is dit voor jou? Wat laat jij achter in 2019? Door dit voor jezelf te formuleren creëer je ruimte. Een lichte ruimte, die je meeneemt naar een magisch nieuw jaar. Het jaar 2020.

 

Veel licht en liefs,

Leonie en Rosalie

—————————————————————————————————–

Project Cirkels is een co-creatie van Leonie Verbrugge en Rosalie Heefer
Illustratie: Leonie Verbrugge
Tekst: Rosalie Heefer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *