13 oktober 2019blog

We go through life.
We shed our skins.
We become ourselves.

~Patti Smith~

 

Het verhaal van de boom en de blaadjes

Een blad valt niet zomaar van de boom in de herfst. Het vallen van de blaadjes vertelt een verhaal over de boom en het blad, over hun relatie tot elkaar, hun verbinding en hun afscheid van elkaar. Het is een verhaal over de cirkel van het leven.  Dit verhaal begint, zodra de temperatuur van de zomer daalt en de herfst haar intrede doet.

De boom staat nog met haar kruin vol stevige groene blaadjes te stralen in het late nazomerlicht. Binnenin maakt de boom zich klaar voor de aanstaande winter en de kou die gaat komen. Zonder zich hier bewust van te zijn, voelt de boom dat het nodig is om zijn blaadjes los te laten. Als hij dit niet doet, zal hij de winter niet overleven. Met al het groene blad is de boom te kwetsbaar voor de elementen en heeft hij te weinig voeding om zichzelf en alle blaadjes een winter lang te voeden en te verwarmen. De boom sluit daarom langzaam de toevoer van sappen naar de blaadjes af, terwijl hij ze nog eventjes goed vasthoudt. De blaadjes merken dit en passen zich aan. Ze veranderen beetje bij beetje van kleur. Eerst bovenaan in de kruin en van daaruit langzaam naar beneden. Hun frisse groen kleurt eerst wat lichter, geler, wat oranje hier en daar en sommige kleuren zelfs felrood. Uiteindelijk stopt de boom de toevoer van sappen volledig, de opening sluit zich en de boom en de blaadjes laten elkaar los.

De blaadjes dwarrelen naar beneden en vormen een zachte, bont gekleurde deken op de grond. Daar blijven ze liggen tot ze langzaam opgenomen worden in de aarde, waar ze de grond bevruchten met de voedingstoffen die ze nog in zich dragen. Zo voeden zij de boom, die hen zo lang gedragen en verzorgd heeft. De boom wacht ondertussen in stilte tot de winter weer overgaat in de lente. Met alle rijke voedingsstoffen die hij die winter heeft ontvangen van de losgelaten blaadjes, maakt hij nieuwe knopjes aan. Deze zullen één voor een opengaan tot zij opnieuw een weelderig frisgroen bladerdek vormen. Zo zal de boom stralen, een nieuwe lente en zomer lang, tot de volgende herfst weer komt. Het begin van een nieuwe cyclus.

 

Misschien gaat het in de reis die we leven noemen niet zozeer over iets of iemand te worden.
Misschien gaat het juist wel over het loslaten van alles dat niet meer bij je past.
Zodat je kunt zijn wie je echt bent,
op dit moment,
nu.

Volle Maan in Ram

Welkom bij een nieuwe Volle Maanblog van Leonie en mij in het kader van ons jaarproject Cirkels. Vanavond om 23:10 staat een intense Volle Maan in Ram aan de hemel. Deze maan wordt ook wel de jachtmaan genoemd en staat symbool voor transformatie. Deze tijd is heel geschikt voor contemplatie en voelen wat losgelaten mag worden en wat mag blijven voor het begin van een volgende cyclus. Maak de balans eens op voor jouw eigen leven. Kijk bij jezelf naar binnen en stel jezelf de vraag: Wat mag jij, net als de boom hierboven, loslaten? Welke blaadjes mag jij laten gaan?

Loslaten is een proces

Zoals de boom in het verhaal liet zien en ook de slang in de illustratie, is het nodig om eerst iets goed vast te houden voordat we het los kunnen laten. Loslaten is geen impulsieve daad, het is een proces en vergt oprechte aandacht, zorg en intentie. Hoe vaak hoor je mensen niet tegen elkaar zeggen: laat het maar los, dat moet je maar loslaten of laat het maar gaan. Hoe vaak zeg jij het misschien tegen jezelf: laat maar los, laat maar gaan. Door loslaten zo te zien, breng je het terug tot slechts een eendimensionale rationele actie. Het is alsof de boom ineens al zijn blaadjes afschudt en als gevolg kaal en verwond achterblijft, omdat hij zichzelf geen tijd heeft gegeven om de verbinding langzaam te sluiten en de wondjes te laten helen voordat hij loslaat. Zelf herken je dit misschien doordat je merkt dat je energie ergens weglekt zonder te precies te weten waar het blijft. Je loopt leeg en voelt jezelf vaak moe. Ga maar eens na waar dit voor jou geldt. Grote kans dat je op iets stuit, wat jij met aandacht los mag laten.

Loslaten en afscheid nemen in stappen

  1. Loslaten is een proces, het is een proces van afscheid nemen. Dit proces begint het het herkennen en erkennen van de relatie die er is tussen jou en hetgeen je wil loslaten. Wat is jullie verbinding met elkaar? Hoe verhoudt je je tot datgene wat je wil loslaten? Zet eens een stapje achteruit en observeer jezelf van een afstandje.
  2. Om los te laten en afscheid te nemen is het van belang om iets eerst met aandacht vast te houden. Gaat het om een fysiek iets dat je wil laten gaan, pak het dan fysiek vast in je handen en voel het. Voel wat het met je doet. Wat het in je losmaakt. Het kan helpen om hierna al je gedachten en gevoelens op papier te zetten om het te verwerken op een diepere laag in jezelf. Gaat het om iets wat ontastbaar is, bijvoorbeeld een overtuiging, gedachte, emotie of herinnering, visualiseer het dan of pak iets dat er voor symbool kan staan bijvoorbeeld een tak of steen uit het bos. Je kan het ook opschrijven op een briefje en dat vasthouden.Waar het om gaat is dat je een moment of periode met heel je aandacht bij hetgeen je los wil laten aanwezig bent. Dat je ervaart wat het met je doet. Als een golfbeweging, komend en gaand. Laat de ervaring en emotie die erbij hoort vrijuit stromen. Ben er getuige van zonder oordeel of er iets mee te willen doen. Bedank het voor wat het je geleerd en gebracht heeft, ook als dit niet fijn voor je was. Spreek uit of zeg in gedachten dat het niet meer aan jou is om het nog langer mee te dragen en dat je het nu loslaat.
  3. Hierna laat je los. Volledig. Jij laat los wat je los wil laten en dat wat losgelaten wordt door jou, laat jou vice versa ook los. Maak er een mooi ritueel voor jezelf van. Heb je iets fysiek in handen vastgehouden, geef het dan weg of begraaf het ergens. Heb je iets gevisualiseerd, neem het ook dan in je handen en blaas het weg. Heb je iets op papier geschreven, begraaf of verbrand het dan. Wat je ook doet, doe het met aandacht.
  4. Ervaar de dagen hierna wat er verandert. Hoe ben jij veranderd? Wat merk je bij jezelf of in je omgeving op? Tip: schrijf je bevindingen op!

 

Letting go
gives us freedom, and freedom is
the only condition for happiness.
If, in our heart, we still cling to
anything -anger, anxiety, or possessions –
we cannot be free.

~Thich Nhat Hanh~

 

Veel liefs,

Leonie en Rosalie

—————————————————————————————————–

Project Cirkels is een co-creatie van Leonie Verbrugge en Rosalie Heefer
Illustratie: Leonie Verbrugge
Tekst: Rosalie Heefer

 

 

 

 

2 Comments

  • Wat mooi Rosalie en Leonie. En zo passend bij wat ik allemaal doormaak nu. Loslaten was altijd zo moeilijk, maar het gaat steeds een beetje beter. Dank voor de beschrijving (en de ‘lessen’ in real life) over hoe dat te doen met aandacht. 💕

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *