30 augustus 2019blog

Zojuist om 12.38 hebben we een Nieuwe Maan ontvangen. Een maan in het teken Maagd, die ons uitnodigt om te aarden, onnodige ballast en verstoringen op te ruimen en dat wat overblijft te ordenen en te zuiveren. Tijdens de Volle Maan van 15 augustus j.l. deelde ik het eerste deel van een oefening met je, om  je onderstroom bewuster te kunnen gaan ervaren. Vandaag met de komst van Nieuwe Maan deel ik graag het tweede gedeelte van deze oefening.

Stem je af op de onderstroom (deel 2)

Als je het eerste deel van deze oefening hebt meegedaan, dan heb je de afgelopen 14  dagen (of 15 met vandaag erbij) iedere ochtend jezelf intuïtief ‘leeggeschreven’ en losgemaakt. Heel goed gedaan! Door te schrijven vertraag je jezelf en kun je makkelijker je diepere lagen ontdekken. Ik ben enorm benieuwd naar jullie ervaringen. Bijvoorbeeld hoe het bij jou is gegaan. Wat je zoal hebt ervaren tijdens het schrijven. En, of er misschien dingen zijn veranderd of je (meer dan anders) zijn opgevallen in de afgelopen periode? Als je hierover iets wil delen, voel je dan van harte welkom om over jouw ervaring te schrijven onder dit bericht. In dit tweede deel van de oefening gaan we werken met de zuiverende kracht van je ademhaling en nodigen we jouw onderstroom uit zich te laten zien aan je door middel van een creatie.

Voorbereiding
Kies voor de volgende oefening een rustig moment uit en zorg dat je zeker anderhalf uur zonder verstoringen met jezelf kan zijn. Leg alvast de volgende spullen klaar: een vel ongelinieerd papier en een harde, vlakke ondergrond om op te tekenen, een tekenpotlood en eventueel een gum, een passer als je die hebt of een rond schoteltje/schaaltje, een liniaal, fineliners en/of stiften en kleurpotloden.

Oefening
Ga om te beginnen in een fijne houding op de grond zitten of op een stevig kussen als je dat fijner vindt. Bij voorkeur op een plekje ergens in de buitenlucht. Lees de punten 1 t/m 4 door zodat je ze zometeen als je je ogen sluit nog kunt herinneren. Kijk daarna goed om je heen terwijl je rustig ademt en neem je omgeving in je op. Voed jezelf innerlijk met de kleuren en vormen van alles wat je ziet en tot je neemt.

  1. Voel of je rustig zit en doe je ogen zacht dicht, adem diep in door je neus en stuur je adem gericht naar je buik. Het kan helpen om hierbij je handen op je buik te leggen, op de plek net boven je navel. Op deze plek zit je derde chakra, je zonnevlecht.
  2. Houd na het inademen je adem even in en concentreer je op de plek boven je navel, ook wel je zonnevlecht genoemd. Let op wat je met gesloten ogen voor je ziet. Visualiseer je energie in allerlei kleuren en vormen voor je en richt deze energie als een straal bij jezelf naar binnen, via het punt net boven je navel. Voel hoe de energie je van binnenuit zuivert en je lichaam voedt. Hoe het je helpt te aarden en je in een natuurlijk evenwicht brengt.
  3. Adem langzaam door je neus uit en voel hoe de energie zich door je hele zijn heen verspreidt. Zie de bron van jouw energie voor je op de plek net boven je navel. Van daaruit kun je jezelf, lichaam en geest, telkens weer voeden wanneer het nodig is. Deze bron is er altijd voor je!
  4. Herhaal deze stappen drie keer (tot maximaal vijf keer) en open dan je ogen. Blijf nog even rustig zitten voordat je verder gaat met het volgende stuk van de oefening.
  5. Pak je vel papier en leg dit op een vlakke, harde ondergrond voor je op schoot of op tafel, zodat je erop kan tekenen. Zet met de passer een cirkel op het papier zo groot als je zelf wil, of leg een schoteltje of schaaltje op het papier en trek er een cirkel omheen.
  6. Trek vervolgens met je liniaal een lichte streep precies door het midden van de cirkel waardoor de cirkel in twee helften wordt verdeeld. Doe dit nog eens zodat je kwarten krijgt en verdeel ook deze kwarten nog een keer in de helft. Je hebt nu acht gelijk verdeelde punten in de cirkel als het goed is. Dit vormt de basis van jouw mandala.
  7. Vanaf hier is het aan jouw onderstroom en intuïtie om de cirkel verder te gaan vullen. Begin met kleuren of tekenen. Laat je gedachten en gevoelens ondertussen komen en gaan. Laat je potlood je over het papier leiden. Je kunt met herhalende vormen en kleuren werken of dit helemaal vrij laten, net wat voor jou goed aanvoelt.
  8. Neem de tijd om je mandala goed te bekijken en te bewonderen. Wat laat jouw onderstroom je nu zien? Let op de kleuren die je hebt gekozen en naar de vormen en patronen die zijn ontstaan. Vraag jezelf wat het zien van je mandala met je doet. Welke gevoelens voel je? Waar voel je die precies. Leg er eventueel je hand op en adem naar die plek toe. Wat wil deze mandala je vertellen? Welke boodschap geeft de onderstroom je?
  9. Schrijf alle inzichten op die je ontvangt, ook als het slechts flarden of enkele woorden zijn. Voel nog even na wat er in je veranderd is door deze oefening. Misschien is er iets losgekomen of verhelderd. Geeft het je inspiratie en zin om iets te ondernemen. Of juist rust en ontspanning. Wat er ook is, laat het er zijn precies zoals het er is.

Je kunt deze oefeningen zo vaak herhalen als je zelf fijn vindt. Hoe vaker je oefent, hoe meer je onderstroom zich zal laten zien en horen aan je. Wil je in verbinding blijven met je onderstroom ga dan ook na vandaag door met schrijven. Oefening baart kunst 🙂

Hele fijne Nieuwe Maan gewenst en Leonie en ik zien je graag weer bij de volgende Volle Maan op 14 september aanstaande!

Liefs Rosalie

—————————————————————————————————–

Deze oefening is onderdeel van Project Cirkels, een co-creatie van Leonie Verbrugge en Rosalie Heefer

Illustratie: Leonie Verbrugge
Tekst: Rosalie Heefer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *