15 augustus 2019blog

Onzichtbaar
Dieperliggende beweging
Onder het oppervlak
Afwijkend van de bovenstroom
Onderstroom

Getij
De maan beweegt het water. Getijden van de zee. Ritme van eb en vloed. Het komen en gaan. Gevend en nemend. Soms rustig en zacht, soms woest en oorverdovend. Ook in ons beweegt het water zich op deze voortdurende dynamische stroom voort. We merken het aan onze stemming, ons gevoel. Aan onze slaap en de kwaliteit van onze energie. Dit zijn onze belangrijkste richtingaangevers. Ze duiden ons waar we staan en hoe we ons verhouden. Zijn we afgestemd, dan stromen we vloeiend als de getijden. Zijn we geblokkeerd of is er weerstand, dan woedt er misschien zomaar een stille storm in ons binnenste. Een botsing van boven -en onderstroom.

Laatste oogst
Vandaag is het 15 augustus 2019 en dit is de zesde VolleMaansblog in een reeks van 13 manen die Leonie en ik creëren in ons gezamenlijke project Cirkels. Vanmiddag om 14.31 verwelkomen we een nieuwe volle maan. De laatste van deze zomer. We staan nog vol in onze zonnekracht. Stralend naar buiten toe gericht ontvangen we de laatste oogst van dit seizoen. Binnenkort zal het vuur langzaam weer afnemen en keren we terug naar onze verbinding met de aarde. We voelen dit al een beetje kriebelen van binnen. Net als de bomen, bloemen en planten zetten we onze verzamelde oogst om in de vorming van prille maar enorm krachtige en waardevolle zaadjes voor de volgende zaaitijd. Deze periode kenmerkt zich door een korte reflectie. Kijk eens terug op de weg die je tot hier aan toe hebt afgelegd. Waar sta je nu? Wat heb je bereikt? En hoe voelt dat voor je? We treden binnen in de tijd en ruimte van de onderstroom. Van voelen, afstemmen en aansluiten op een dieperliggende beweging.

Bewegen in de diepte
De onderstroom is de beweging van én in onze diepte. Het is de plek van onze ziel. Veelal aan het oog van de buitenwereld onttrokken. Onzichtbaar maar ontzettend sterk en aanwezig in ieder van ons. Eenmaal aangeraakt voel je je in contact staan met meer dan alleen het wereldse zichtbare om je heen. De onderstroom gaat over je zielsbeweging en jouw innerlijke reis. Over je drijfveren, verlangens, je persoonlijke identiteit, waarden, doelen en jouw ware Zijn. De onderstroom spreekt zich uit in gevoelens en spontane intuïtieve ingevingen.

Kippenvel en tintelingen
Je ervaart de onderstroom als je plots kippenvel krijgt bij het horen of zien van iets dat je raakt. Of wanneer je een warmte voelt opkomen van binnen die je hart overspoelt als een golf. Als je je handen voelt tintelen van alle energie die loskomt en er doorheen stroomt. Je kunt het zien gebeuren bij iemand als je met aandacht kijkt naar iemands ogen wanneer diegene spreekt over dat waar hij of zij echt van houdt. Je raakt dan een geplant en ontkiemend zaadje in de ander. Vraag dan vooral daarop door! Zie hoe de ogen oplichten en stralen. Zie de ontspanning op het gezicht en in het lijf.  En de ademhaling die steeds dieper en kalmer wordt. Ervaar ook wat het met jou doet wanneer dit gebeurt, want met het aanraken van de onderstroom van een ander, raak je eveneens die van jezelf.

Onderstroom zelf ervaren
Wil jij ook bewust of bewuster jouw onderstroom ervaren? Stem je er dan op af. Dit is jouw persoonlijke uitnodiging!

Oefening: Stem je af op de onderstroom (deel 1)
Zoek, het liefst zodra je wakker wordt, een fijne, rustige plek waar je even met jezelf kan zijn zonder verstoringen. Pak pen en papier en leg het voor je klaar. Ga lekker zitten en adem een paar keer wat dieper in en uit. Richt je adem naar je buik en je bekken. Voel hoe de adem zich beweegt en hoe je aandacht steeds meer bij jezelf komt. Als je zover bent, pak dan je pen en begin te schrijven. Laat je pen zich intuïtief leiden over het papier. Schrijf alles op wat in je opkomt zonder oordeel over wat het is. Blijf net zolang schrijven tot de woorden op zijn of tot je drie bladzijden hebt volgeschreven. Herhaal deze oefening de komende tijd dagelijks tot aan de volgende volle maan in september. Een volle maan rond.

Let op: Deel 2 van deze oefening volgt met nieuwe maan op 30 augustus aanstaande!

Inspiratie

Geïnspireerd door het woord ‘onderstroom’ en het gevoel ervan, maakte Leonie de prachtige illustratie behorend bij dit blog. Als je het leuk vind, dan kan je deze gratis downloaden op Leonie haar website. Je kunt het gebruiken als achtergrond voor op je telefoon of uitprinten en ergens ophangen om je erdoor te laten raken en inspireren komende maand.

Ter afsluiting delen we graag nog een nummer van Ane Brun dat ons enorm raakte in de voorbereiding van dit blog. We hopen dat het jou ook mag raken en inspireren om je mee te laten stromen naar jouw diepte.

Veel liefs,

Leonie en Rosalie

—————————————————————————————————–

Project Cirkels is een co-creatie van Leonie Verbrugge en Rosalie Heefer
Illustratie: Leonie Verbrugge
Tekst: Rosalie Heefer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *