9 februari 2020blog

“The path of awakening is not about becoming who you are.
Rather it is about unbecoming everything who you are not.”

~Albert Sweitzer~

Volle maan

Wie de moed heeft om stil te staan en zich naar binnen te keren, wordt beloond met een ontdekking van het ware Zelf. Elke maancyclus laat ons dit proces van ont-waken zien en beleven, telkens tot de maan weer vol, stralend en verlicht aan de hemel te aanschouwen is. Dit is alweer de twaalfde maan(d) op rij uit het project Cirkels van Leonie Verbrugge en mijzelf en hiermee sluiten we onze cirkel van het volgen van dertien volle manen op rij bijna af. Maar zover is het nog niet, we nemen we je nu eerst nog mee in het avontuur dat spiritueel ontwaken wordt genoemd. Fijn dat je erbij bent, ga je met ons mee?

Het sneeuwklokje ontwaakt

Misschien heb je ze al opgemerkt, de eerste sneeuwklokjes en zelfs al wat dappere krokusjes zijn opgestaan en opengegaan. Voorzichtig banen zij de weg, terwijl de lente in de verte al naar ons lonkt. Zo ook begint het proces van ontwaken, met een glimp van alle oneindige potentie. Let wel: een sneeuwklokje besluit niet verstandelijk de dapperste en eerste te zijn. Ze overlegt niet met de krokus en gaat er ook geen strijd mee aan wie de eerste mag zijn. Het sneeuwklokje kan simpelweg niet anders zijn, omdat dit is wat zij is. Vanuit de kern, haar hart. Zij is haar ware Zelf en doet wat zij moet doen. Het ontwaken is haar geboorterecht en dat is het ook voor jou en voor mij!

Spiritueel ontwaken

Op de website van het Chopracentre gebruiken ze een mooie metafoor voor het beschrijven van de fases van het spirituele ontwaken: Visie. Het model van Visie gaat uit van vijf verschillende vormen van zicht op iets hebben: een vluchtige blik, nader onderzoek, zoeken, verlies van zicht en zien. We zullen eens één voor één inzoomen op elk van deze stadia. Ga maar eens na hoe het voor jou is. Wat herken je en wat misschien nog niet?

 1. Een vluchtige blik op het ‘AL’ en de roep naar avontuur
  Zodra je de stille maar heldere roep naar avontuur hoort, begint jouw heldenreis. Het bereikt je vanuit je onderbewuste, trekt telkens zacht je aandacht en leid je langzaam in een nieuwe richting. Op een bepaald moment merk je dat je niet anders kan dan breken met de dagelijkse beslommeringen die je bezig houden. Het alledaagse, materiële en uiterlijke is niet meer voldoende voor je en je vraagt je af wat er meer is dan dit. In elk leven komt dat punt een keer, mits het aangegrepen wordt. Een keerpunt waarop je leven een nieuwe wending neemt. Een roep om de dingen opnieuw te beschouwen en te herdefiniëren. Hoe de reis er voor jou uitziet hoeft niet persé hetzelfde te zijn als voor mij. De spirituele reis is voor iedereen uniek, maar volgt een vergelijkbare route en laat je uiteindelijk de dingen met en door nieuwe ogen zien. Zodra jij de roep naar avontuur beantwoordt, stap je in een grotere werkelijkheid. Je wordt een bewuste deelnemer aan jouw avontuur op het pad van spirituele groei en ontwikkeling.
 2. Nader onderzoek en het kiezen van een pad
  Als je je eenmaal realiseert dat het wereldbeeld dat je had niet langer meer opgaat omdat jouw bewustzijn zich heeft verruimd, dringt het besef zich langzaam aan je op dat je op het spirituele pad zit. Hoe leuk en fijn dit ook allemaal kan zijn, het kan je tegelijkertijd ook beangstigen, benauwen of je onzeker laten voelen. Je wereld staat tenslotte op z’n kop. De regels die golden, gelden niet meer zomaar als vanzelfsprekend. De waarden en normen die je altijd had en waar je altijd naar hebt geleefd zijn nu ineens onderwerp van heroverweging. Je bent op zoek naar antwoorden die je dichterbij de glimp op het alles, het ‘Al’, brengen waarmee je avontuur initieel is gestart. Op dit punt kun je de (zelfhulp)boeken induiken, gaan mediteren, geestverruimende middelen uitproberen, naar een coach of in retraite gaan of diverse religies en filosofieën verkennen. Alles om informatie te vergaren, jezelf te ontdekken en te ervaren wat voor jou werkt om uiteindelijk de antwoorden waar je naar op zoek bent te vinden. Welk pad je ook kiest, het is jouw unieke pad dat bij jou past. Het ene is niet beter dan het andere. Wat belangrijk is, is dat het voor jou goed voelt en dat het een middel voor groei is voor jou. Niemand kan je vertellen wat dat precies voor jou is. Alleen jouw eigen, intuïtieve hart weet die juiste weg.

“There are hundreds of paths up the mountain,
all leading to the same place, so it doesn’t matter which path you take.
The only person wasting time is the one who runs around the mountain,
telling everyone that his or her path is wrong.”

~Hindu proverb~

 1. Zoeken en het volgen van het pad
  Op dit punt aangekomen ben je inmiddels een toegewijde reiziger op het spirituele pad. Je kent inmiddels de ups en de downs, de kronkelige bochten en de hobbelige paden die je soms moet nemen om weer verder te komen. Hoe verder je beoefening op het pad vordert, hoe meer bedreven en geïnformeerd je bent. Niet alleen van de tradities of oefeningen die je volgt, maar juist ook van jezelf. Dit punt herken je, als je identiteit begint te veranderen van extern gerichte waarden (zoals bezittingen, status en egobevrediging) naar interne waarden zoals stilte, intuïtie en een hogere leiding. Je herkent jezelf nu als een spiritueel wezen in een menselijk lichaam en leven. Je ervaart een opgewektheid en een vrolijke blijheid in jezelf die je ervan weerhoudt om mee te gaan in de hysterie en het melodrama van anderen. Verder ervaar je het gemak waarmee je je behoeften kan vervullen. Door je regelmatige en constructieve manier van werken aan je spirituele ontwaken, heel je jezelf van binnenuit. De mentale, fysieke en energetische blokkades die er waren en die je voorheen afhielden van bepaalde behoeften zijn nu verdwenen. Het leven wordt lichter en eenvoudiger. Je stapt in de flow van het leven en ervaart synchroniciteit en wonderen die je steeds dichterbij brengen bij het werkelijke doel van het leven.

 

 1. Verlies van zicht en het pad kwijtraken
  Het spirituele pad is echter niet zonder strijd of struikelblokken. Het pad van ontwaken is confronterend en laat je allerlei delen van jezelf zien die je misschien liever niet zou zien. Al je tekortkomingen, zelfdecepties, tegenstrijdigheden, mindf*cks en weerstand voor verandering. Groei is op zijn tijd echt heel oncomfortabel en ongemakkelijk. Het door jou gekozen pad daagt je meer dan eens uit om je gedachten, je gedragingen, je houding, je oordelen en je emoties onder de loep te nemen. Door hier in mee te bewegen werk je aan meer (zelf)compassie, vergevingsgezindheid, mildheid, vriendelijkheid en een algehele verruiming van jezelf. Het is een bekende strijd om wel ín de wereld te zijn, maar niet ván de wereld. De ergste en moeilijkste uitdagingen komen immers van buitenaf, het zijn de continue verleidingen van buiten die telkens aan je trekken om het spirituele pad te verlaten en terug te gaan naar het gewone, normale, conventionele leven. Op dit punt kun je jezelf meer dan eens verloren voelen en volkomen machteloos. Deze periode wordt ook wel de zwarte nacht van de ziel genoemd. Het vergt moed om hier doorheen te gaan, om op het pad te blijven en vanuit het allerdiepste donker het licht eindelijk te vinden.

“The only way out is through.”

~Robert Frost~

 1. Zien en samenvloeien met het pad
  Eindelijk: je bent aangekomen. Je streeft er niet meer naar te zien, je bent degene die ziet. Een blijvende verandering heeft plaatsgevonden, je bent volledig ontwaakt en de sluier is opgelicht. Je bent je ware Zelf, de oneindige, onsterfelijke en onbegrensde kracht van liefde die overal en in alles aanwezig is. Je bent de altijd aanwezige getuige van het hele universum. Je bent thuis. En gek genoeg is dit geen proces van nog meer kennis, kunde of ervaringen, het is juist integendeel een proces van loslaten en laten gaan. Net als een ui pel je jezelf laagje voor laagje verder af. Tot er alleen nog maar Zijn in essentie overblijft. Het is een reis van inzicht van hier naar HIER. Dit HIER, hier en nu, is wat spiritueel ontwaken is.

Liefs,

Leonie en Rosalie

—————————————————————————————————–

Project Cirkels is een co-creatie van Leonie Verbrugge en Rosalie Heefer
Illustratie: Leonie Verbrugge
Tekst: Rosalie Heefer

2 Comments

 • Oh, wat mooi beschreven. En geïllustreerd. Het is zo herkenbaar. Ik ben zo blij dat ik het pad naar ontwaken ben opgegaan. En ja, het is een pad met obstakels en valkuilen en doodlopende weggetjes, maar ook een pad met prachtige vergezichten, mooie valleien en het meest wonderlijke natuurschoon. En het is míjn pad!😊

 • Dankjewel voor dit o zo mooie, bijzondere en herkenbare verhaal. Het pad volgen, het kan niet meer anders op enig moment ✨🙏! Mooi, met een lach en een traan, zwaar maar zo waardevol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *