4 november 2020blog

Ik kijk
Van binnen naar buiten
Aandacht als filter
Tussen alles wat er is
en alles wat ik zie
Ik zie
Van buiten naar binnen
En ik voel
Voel zo veel
Beweging, verschuiving, rumoer
Als aardkorsten die langzaam
een nieuwe positie vinden
En in het proces
soms stevig botsen
de aarde doen beven
Zo beeft het ook
binnen in mij
Tot de trilling kalmeert
in een nieuwe balans
Ik kijk
met mijn ogen rond
Ik zie
wat mijn hart me toont.
Dat wat ik eerder niet zag
Dat wat ik eerder nog niet kon zien.

Rh

 

Het land Perceptivity

Het land perceptivity is veelomvattend en groots. Ik ben er lang onderweg en ik weet, ik zal er nog vele malen naar terugkeren. Het landschap hier voelt aan als een inademing en een uitademing die zich telkens opnieuw herhaalt, als het kloppen van mijn hart. Het is de reis van buiten naar binnen en van binnen naar buiten, een almaar doorgaand proces van open en dichtgaan, van beginnen en eindigen, van ontmoeten en weer afscheid nemen.

Nergens vind je hier een plekje waar het precies hetzelfde is. Het begrip ‘normaal’ bestaat niet. Alles is één continue beweging. Geen houvast, alleen maar stromen en dat betekent een onvermijdelijk meestromen met wat er is. De uitdaging: de weerstand los te laten.

Op deze plek vasthouden aan wat je eerder zag, vond of voelde heeft geen enkele zin. Het ligt in het verleden en is als zwemmen tegen de stroom in met alle onrust, chaos en stress als gevolg. Het verlamt, blokkeert en verblindt je, tot je uiteindelijk moederziel alleen ten onder gaat in de golven van je eigen onsamenhangende gedachten, meningen en oordelen.

In de woorden van schrijver William Blake komt het hier op neer:
“If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite.
For man has closed himself up, till he sees all things trough the narrow chinks of his cavern.”

Het land perceptivity nodigt je uit in ieder moment opnieuw te aanschouwen. Je blik te veranderen. Laat je verrassen door wat je tegenkomt, wanneer je jezelf opent voor het onverwachte. Kijk en zie wat je eerder nog niet kon zien.

Trouwens, heb jij alles al ontdekt in de illustratie hierboven denk je…?

De boodschap van de runen: AC

AC is het symbool van de eik en in de Keltische oudheid werd gezegd, dat wie de wijsheid van de eik verwerft, macht krijgt over de natuur en over zichzelf. De eik is een teken van volwassenheid, degene met het vermogen alles te bezien vanuit verschillende perspectieven en daarmee het geheel vanuit een brede perceptie overziet. De vrucht van de eik, de eikel, draagt het zaad van de wijsheid in zich. AC in combinatie met de ity ‘perceptivity’ vraagt je, om je bewust te worden van de grote macht die besloten ligt in de wijze waarop jij je verhoudt tot jezelf en anderen in deze fysieke wereld. Wees je ervan bewust dat volwassenheid en wijsheid niets met leeftijd te maken heeft, maar juist verworven wordt wanneer je je eigen verhaal ten volle kunt (over)zien en alle ervaringen, zowel de positieve als de negatieve, daarbinnen als één geheel hebt geïntegreerd in jezelf. Het duurt vele jaren voordat een eikel een grote, stevige eik is die alles overziet en aanschouwt. Besef en bedenk daarom ook, dat een ogenschijnlijk klein begin of gebaar kan leiden tot iets groots en magistraals.

Verkennende oefening/vragen

Zoek een rustig plekje en ga lekker zitten. Laat je ogen eens rustig door de ruimte heen gaan waar je zit. Waar valt je blik op? Wat zie je? Blijf daar maar even, op dat punt en kijk wat langer naar wat je daar ziet. Welke gedachten komen er in je op? Zitten in die gedachten ook meningen of oordelen? Wat er ook  is, laat het er maar zijn precies zoals het er is. Je kijkt nog steeds naar dezelfde plek en probeer nu eens je blik op die plek te veranderen. Wat zie je nog meer? Ontdek je misschien nieuwe dingen? Welke gedachten komen er nu in je op? Ga hier rustig een poosje mee door, minimaal tien minuten. Laat alles wat je ervaart er zijn. Ontmoet je ongemak, onrust, weerstand, frustratie of iets anders. Laat het er maar zijn. Het mag hier zijn. Blijf er niet in hangen, laat het voor wat het is en ga door. Blijf kijken en ontdek alles wat er te zien is. Sluit dan een poosje je ogen, haal een paar keer rustig en diep adem en open ze weer als jij er klaar voor bent. Reflecteer daarna eens op jezelf en wat er zojuist met je is gebeurd. Wat heb je allemaal gezien? En  wat is er nu voor je verandert? Welk inzicht geeft dit je? Wat vertelt het je over jouw perceptie op de dingen?

Affirmatie

Affirmatie bij perceptivity (om het voorhoofdchakra oftewel het derde oog te openen):

Ik sta open om te aanschouwen wat er allemaal is, vrij van de meningen en oordelen die ik voel.

 

There are things known and there are things unknown,
and in between are the doors of perception.
– Aldous Huxley

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog of wil je een eigen ervaring met ons delen, laat dan vooral een berichtje voor ons achter! Door te delen komen we samen verder en dat is fijn. Voel je dus warm welkom en uitgenodigd daartoe. Dankjewel!

Veel liefs,
Rosalie en Leonie

———————————————————————————————————————

Spelen met de ity’s is een samenwerkingsverband van Rosalie Heefer en Leonie Verbrugge

Illustratie:           Leonie Verbrugge
Tekst:                   Rosalie Heefer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *