19 april 2019blog

“I alone cannot change the world,

but I can cast a stone across the waters to create many ripples.”

Mother Theresa

Heb jij wel eens een steentje in het water gegooid? Zo ja, dan herinner je je vast het effect van dat ene kleine steentje. Het steentje zelf verdwijnt in de meeste gevallen vrij snel naar de bodem van het water waar het veelal anoniem achterblijft. De energie ervan spreidt zich echter zichtbaar uit op het wateroppervlak en tot ver daaronder. Rimpeling na rimpeling beweegt het zich door het water heen. Het water verplaatsend, steeds grotere cirkels vormend. Alles waar de energie van dat ene kleine steentje mee in aanraking komt, volgt het ritme van de rimpeling. Cirkel na cirkel.

Beweging en verandering

Alles wat in beweging wordt gezet, beweegt zich voort. Iedere beweging geeft een verandering. Zelfs wanneer je ogenschijnlijk niets lijkt te doen, doe je iets. Het is simpelweg niet mogelijk om niets te doen. Alleen al door te ‘zijn’, zet je iets in beweging. Alles beïnvloedt alles.

Butterfly effect

Misschien heb je ooit van het butterfly effect gehoord, in het Nederlands vertaald als het vlindereffect. Deze theorie vertelt het verhaal van hoe slechts één kleine vleugelslag van een vlinder een kettingreactie aan onvoorziene gevolgen in gang kan zetten en zelfs maanden later het ontstaan van iets gigantisch als een tornado kan veroorzaken.

Wat je doet, doet ertoe!

Jij en ik, wij zijn eigenlijk allemaal als vlinders. We wapperen met onze gedachten en fladderen rond met onze woorden die we uitspreken en onze daden die we uitdragen. Vaak ondoordacht en onbewust van het effect en de impact hiervan. Want wat we doen heeft effect! Wie jij bent doet ertoe. En met wat jij doet, raak je anderen. Ga eens na wat er gebeurd als je een rotdag hebt: je voelt jezelf moe, vindt iedereen en alles stom, je klaagt en moppert er ongenuanceerd op los en je loopt rond met een kort lontje. Hoe beïnvloedt je hier anderen mee? Hoe reageren mensen op je? Wat zeggen ze? Wat doen ze? En ga nu eens na wat het verschil is met een dag waarop jij je superlekker in je vel voelt, je positieve gedachten hebt, gemeende complimenten uitdeelt en vrolijk iedereen gedag zegt met een glimlach op je gezicht. Wat gebeurt er nu? Wat verandert er? Hoe reageren mensen om je heen nu op je? Wat is er nu allemaal anders?

Nieuwe cirkels

In bovenstaand voorbeeld gaat het alleen nog maar om de mensen waar je direct mee in contact komt. Maar die ene glimlach, dat ene oprechte compliment of die ene dankbare gedachte die je denkt draagt oneindig veel rimpelingen in zich, die tot ver buiten ons blikveld steeds weer nieuwe cirkels creëren.

Quote

“De mensen en dingen om je heen veranderen door wat jij zegt en doet. De woorden ‘ik houd van jou’ hebben een heel ander effect op de ander dan de woorden ‘ik haat je’. Op het ruimste niveau wordt de gehele planeet beïnvloed door de mondiale uitwisseling van informatie. Ook jij maakt deel uit van de mondiale geest wanneer je een email verstuurt of deelneemt aan een nieuwsgroep of blog. Wat jij onderweg eet in een fastfoodrestaurant is van invloed op de biosfeer, zoals milieudeskundigen en klimatologen ons keer op keer proberen duidelijk te maken. […] Dus als je praat en dingen doet, veroorzaak je een rimpeling die wordt gevoeld in de stroom van leven.” (Bron: Spirituele oplossingen, Deepak Chopra 2012)

Bewust leven

Bewust ‘zijn’ ligt aan de basis van alles. Jij hebt de kracht in je, om je eigen leven (en dat van vele anderen) te veranderen door je bewustzijn te verruimen en van daaruit bewust te leven.

Een oefening in intenties meegeven met volle maan

In ons eerdere bericht van 5 april j.l. vroegen we je om je intenties op te schrijven op een blaadje in de periode tussen nieuwe en volle maan. Heb je dit gedaan? Goed zo! (Of zo niet, doe het dan nu alsnog ;))

Volg de volgende stappen:

  1. Pak je blaadje er bij en lees terug wat je hebt opgeschreven. Wat wil je graag loslaten en wat is het dat je graag wil ontvangen? Lees het eens hardop voor. Door iets hardop uit te spreken geef je het extra kracht mee! Pak dit moment om je bewust te worden, dat de intenties die jij op jouw blaadje hebt staan en nu hardop hebt uitgesproken steentjes zijn die op het water ketsen, het water beroeren en in beweging zetten. Rimpeling na rimpeling.
  2. Sluit je ogen nu eens en stel je voor wat het precies is dat jij nu in beweging hebt gezet. Probeer dit beeld zo helder mogelijk voor je te zien. Begin bij de eerste cirkel, dan de volgende en zo verder. Wie raak je hier allemaal mee? Wat doet het met al deze mensen? Welke veranderingen zie je voor je? En hoe zien die veranderingen er precies uit? Beschrijf ze zo gedetailleerd mogelijk.
  3. Open je ogen en schrijf vervolgens op een apart blaadje de belangrijkste dingen die je voor je zag of ingevingen die spontaan in je opkwamen op. Leg je pen neer en ervaar wat je nu voelt. Zonder oordeel, alleen waarnemen wat er is op dit moment. Wat is er voor je veranderd? Wat is er in jou in beweging gezet? En hoe voelt dat voor je?
  4. Pak nu je blaadje met je intenties en zet het letterlijk in vuur en vlam. Laat je intenties los en geef ze mee met de kracht van de volle maan.

Tot slot

De periode rond volle maan is de tijd dat het barst van vruchtbaarheid in en om je heen. Zeker in deze fase van het jaar waarin we ons klaar maken voor Beltane, het vruchtbaarheidsfeest, dat begint wanneer de zon op 30 april aanstaande ondergaat. Beltane markeert het middelpunt tussen de lente-equinox en midzomernacht. We stappen vanaf hier de tijd van uitbundigheid en oogsten in.

Je zaadjes zijn gezaaid. Je intenties zijn gezet. De rimpelingen volgen. Cirkel na cirkel. Tijd om je te laven aan de warmte van de zon. Geniet!

Liefs,

Leonie en Rosalie

 

P.s. We hopen dat we je mogen inspireren met de combinatie van beeld, tekst en oefeningen in deze blog. Laat je ons via een reactie horen wat je ervan vindt? Jouw feedback is voor ons heel belangrijk! Dankjewel!

—————————————————————————————————–

Project Cirkels is een co-creatie van Leonie Verbrugge en Rosalie Heefer
Illustratie: Leonie Verbrugge
Tekst: Rosalie Heefer

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *